MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

KÁRPÁT-MEDENCE

Egységfronton a román politikai elit: „az állam egységére tör az EMNT”

2003. december 20.
Européer.hu - Dömötör Csaba

„Tévutas és szakadár, az európai eszmékkel ellentétes akciónak” nevezte a román belügyminiszter Kolozsváron az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megalakulását. Ioan Rus a kormányzó Szociáldemokrata Párt ifjúsági szervezetének rendezvényén kifejtette: Románia eddig nem tanúsított türelmetlenséget az irredentizmus iránt nosztalgiázók iránt, de most már nem tűrheti, hogy ilyen jellegű kihívást intézzenek a román állam szuverenitása ellen. A miniszter hangoztatta: a magyar lakosság – Románia többi etnikumával együtt – nemrégiben megszavazta az új alkotmányt, amelynek semmibevételét szerinte sürgősen meg kell büntetni. „Nincs idő kollokviumokon elemezni az erdélyi magyar lakosságot provokáló szövegeket" – hangsúlyozta a belügyminiszter.

Ioan Rus úgy véli: az erdélyiek sokkal érettebbek annál, hogy hagyják magukat befolyásolni az „efféle üzenetek” által. A tárcavezető szerint ha a román kormánypárt esetében lehet egyáltalán beszélni nacionalizmusról, akkor az mindenképpen építő jellegű, amelynek célja a gazdaság élénkítése és védelme, különösen az EU-val folytatott tárgyalások során. Rus szerint az ilyen fajta építő nacionalizmust semmiképpen sem szabad egy kalap alá venni az EMNT alapítóinak körében tapasztalt „olcsó, kirakat-nacionalizmussal”.

Az egyik kolozsvári napilap eközben arról adott hírt, hogy a román legfelsőbb bíróság ügyészsége hivatalból felfigyelt az EMNT megalakulására, és saját hatáskörben eljárást indított.

Nem mulasztotta az nyilatkozattételt Kolozsvár polgármestere sem. Gheorghe Funar élesen elítélte az erdélyi magyar önrendelkezési törekvéseket. A szélsőséges magyarellenességéről közismert politikus tájékoztatójából kiderült, hogy egy, a kolozsvári önkormányzat elé terjesztett határozattervezet leszögezi: az autonómia szorgalmazói módosítani kívánják Románia határait. Funar mellesleg kifogásolta a Kolozsvári Magyar Színházban megrendezett kulturális estet is, amiért azon a magyar himnuszt énekelték – adta hírül a Szabadság című romániai magyar napilap. 

A téma előzményei:
-Új utakon – Megalakult az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
-Válaszúton a magyar kisebbségek
 

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu