MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

KÁRPÁT-MEDENCE

Új utakon – Megalakult az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

2003. december 13.
Européer.hu - Dömötör Csaba

December 13-án Kolozsváron megalakult az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. A testület sajnálatos módon korántsem kizárólagos és egységes képviseleti szerve a romániai magyar közösségnek; ezzel ellenkezőleg, az EMNT létrehozói között a Románia Magyar Demokrata Szövetség irányvonalát ellenző csoportokat találjuk. A magyar kisebbség ügyét szívükön viselők csak remélhetik, nem csupán a „három magyar négy pártot alapít elv” újabb példáját láthatják szemük előtt. A tanács létrehozását mindazonáltal heves ellentétek kísérik. 

Az EMNT tiszteletbeli elnökévé Tőkés László királyhágómelléki református püspököt választották meg, s egyben felkérték arra, hogy a kezdeti időszakban lássa el az elnöki teendőket is. A testület megalakulásával lezárult a folyamat, amelyet az év elején maga Tőkés László kezdeményezett. A tanács létrehozói azok a személyek és csoportok, amelyek elkülönülnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelenlegi fő politikai irányvonalától, és az erdélyi autonómia ügyét kívánják a jövőben saját elképzeléseik szerint megjeleníteni.

Az EMNT megalakulását élesen bírálták az RMDSZ képviselői, mondván, hogy "alternatív politikai szervezetről" van szó, amely csak megosztja a magyarságot. A megalakítók ugyanakkor cáfolják, hogy az RMDSZ ellen lépnének fel, de bírálják a pártot, amiért a szerintük "megfeledkezett" az autonómia korábban meghirdetett programjának megvalósításáról. Valóban sok jel utal arra, hogy a Bukarestben „szalonképes partnernek” tekintett RMDSZ – alakulásakor lefektetett céljaival ellentétben – mára lemondott az erdélyi magyar autonómia kialakításáról. Egyesek szerint ez egyenesen Markó Béla román politikai elittel kötött háttéralkujának következménye.

Amint az várható volt, Kolozsvár polgármestere minden követ megmozgatott az EMNT alakulásának megakadályozása érdekében. Gheorghe Funar a rendőrség erőszakos fellépését kérte az ülés berekesztésére. Kolozsvár szélsőséges magyarellenességéről ismert polgármestere, aki a legnagyobb román ellenzéki alakulat, a Nagy-Románia Párt (PRM) főtitkára, levélben szólította fel Kolozs megye prefektusát (kormánymegbízottját), hogy tiltsa be az EMNT szombatra bejelentett kolozsvári alakuló gyűlését. Ha a tilalom ellenére mégis megtartanák az ülést, akkor a prefektus rendelje el a rendőrség erőszakos fellépését az összejövetel részvevői ellen - követelte Funar. A polgármester azzal indokolta kérését, hogy az EMNT "alkotmányellenes és románellenes képződmény", amennyiben etnikai alapon szerveződő autonómiáért száll síkra a Székelyföldön, s így "feldarabolással" fenyegeti Romániát, "sérti a román állam egységes nemzeti jellegét és oszthatatlanságát".

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács születése tehát máris számos feszültség forrása. Továbbra is kérdés így, hogy a már Európa Tanács által is szorgalmazott kisebbségi autonómia milyen keretek között kap életlehetőséget Romániában – már amennyiben ez lehetséges.

A téma előzményei:
-Válaszúton a magyar kisebbségek

 


 

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu